Romania va putea importa, dupa 15 iunie, carne proaspata de pasare din afara Uniunii Europene doar de la unitati care indeplinesc normele comunitare, a caror lista este publicata in Jurnalul Oficial al comunitatii europene, potrivit unui ordin recent al Autoritatii
Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Decizia preia in legislatia romaneasca prevederile comunitare, potrivit reprezentantilor ANSVSA. Romania a incheiat, cu tari precum Statele Unite, Canada si Brazilia, acorduri care permit derogari de la normele UE in ceea ce priveste furajarea pasarilor si comercializarea carnii. Crescatorii autohtoni de pasari si-au exprimat de mai multe ori nemultumirea ca, in relatiile comerciale cu aceste tari, au existat derogari de la normele UE. In ultima luna, vanzarile de carne de pasare din productia interna au scazut, in opinia conducerii Avicola Oradea, cu pana la 75% dupa aparitia unor noi focare de gripa aviara. Importurile au crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand sa acopere, anul trecut, circa 40% din consum. Consumul de carne de pasare, fara autoconsum, s-a ridicat, in 2005, la 375.000 de tone, din care importurile au reprezentat 158.000 de tone, comparativ cu 18% in 2000, potrivit datelor statistice. Romania a importat, in 2005, 92.300 de tone de carne de pasare din SUA, reprezentand 58% din total si 40.200 de tone din Brazilia, respectiv 25,4%, conform acelorasi statistici.